De 6 adviezen voor een betere gezondheid van Dr. Paul Lam: #6

By 17 Augustus 2024Tai Chi

Advies nr 6: E for Engagement: aandachtig en toegewijd zijn

Als we heel aandachtig bezig zijn met een activiteit, zijn we ons niet zo bewust van plaats en tijd en dat geeft ons het gevoel van een positieve ervaring.

Bij het oefenen van Tai Chi zijn we gefocust: we proberen de gewrichten te openen en de Song-toestand te bereiken. We bewegen langzaam, vloeiend en met een lichte weerstand. Onze geest is sereen en rustig maar aandachtig.  We zijn dan zó betrokken bij de bewegingen dat we niet op de tijd letten. We geven er dan ook niet echt om dat we ons in een gewone sportzaal bevinden en dat de omgeving minder mooi is dan in de vrije natuur. Dát is onze innerlijke vrede en kracht die ons doen stralen bij het beoefenen van Tai Chi !

Dat engagement, die inzet van onze geest is vergelijkbaar met een meditatie. Bepaalde studies beschrijven dat wie regelmatig deze toestand bereikt, zich meer vervuld en gelukkig voelt.

Engagement betekent ook overtuigd zijn van wat je doet en dat met volle aandacht doen. We kunnen perfect meerdere dingen tegelijk doen en onze aandacht verdelen, maar studies wijzen uit dat we dan minder effectief zijn. Als we ons volledig wijden aan één taak, realiseren we ons achteraf dat we meer bereikt hebben en met beter resultaat. Tai Chi traint ons in deze manier van werken.

Deze zes adviezen zijn belangrijk voor een gezond leven. Ze komen voort uit de filosofie van Tai Chi, maar ook uit studies van psychologie en geneeskunde, en uit het begrijpen van de natuur wetten.

We vatten de zes adviezen samen in één woord, gevormd met de betreffende beginletters: PRAISE: prijzen, hoogachten, ophemelen, complimentjes geven…

Dit kunnen we interpreteren op meerdere manieren:

  • We geven onszelf een complimentje: omdat we iets goed proberen te doen, omdat we positief ingesteld zijn, omdat we ons verantwoordelijk gedragen, omdat we een betere persoon proberen te worden. Zo zullen we meer uit het leven halen en zullen onze medemensen ons positiever behandelen.
  • We prijzen ons gelukkig dat het hier goed is om te leven.
  • We prijzen ons gelukkig met de tijd die we samen doorbrengen.
  • We prijzen onze vrienden want zij geven om ons.

Laten we dus positief blijven, samen oefenen en leren van elkaar, onszelf verder ontwikkelen en groeien als mens.

Laten we genieten van onze Tai Chi !