De 6 adviezen voor een betere gezondheid van Dr. Paul Lam: #5

By 17 Augustus 2024Tai Chi

Advies nr 5: S for Spirit: positieve mentale ingesteldheid nastreven

Het begrip “spirit” heeft verschillende betekenissen zoals: geest, ziel, mentale instelling, mentaliteit…

Hier gaat het om het bekomen van een gezondere en gelukkigere mentale ingesteldheid, zowel voor onszelf persoonlijk als voor onze ganse samenleving.

In de eerste plaats moeten we ons ervan bewust worden dat we niet het centrum van de wereld zijn. In onze omgeving zijn er wellicht andere zaken die meer van belang zijn dan ons eigen “ik-je”. We denken dan bijvoorbeeld aan rekening houden met de gevoelens van andere personen en respect hebben voor andere culturen. Zo bestaan er inderdaad verschillen tussen de Oosterse en de Westerse cultuur, maar in plaats van kritiek te hebben op deze verschillen, is het aangenamer om open te staan voor elkaar en om te proberen van elkaar te leren.

In een leeromgeving en bij contact tussen leraar en student kan de student die respect en een positieve ingesteldheid heeft, veel meer leren en sneller kennis absorberen. De leraar zal deze toewijding waarderen en zich nog meer inspannen om de beste begeleiding te bieden.

In Tai Chi betekent een positieve mentaliteit dat we streven naar harmonie en evenwicht, in onszelf, tussen onszelf en vrienden, familie en andere personen, tussen gemeenschappen en naties.

Tai Chi beoefenen leidt tot “Jing”: een toestand van serene kalmte met een helder hoofd. We bewegen samen op een positieve, zachte en vloeiende manier die onze energie doet stromen. Deze energie straalt geen agressie uit maar zorgt voor innerlijke kracht, kalmte, evenwicht en een positieve ingesteldheid. We delen met elkaar, we zorgen voor elkaar, we hebben respect voor elkaar: dat is de essentie van de Tai Chi-mentaliteit.

Deze mentale ingesteldheid in Tai Chi komt voort uit het Taoïsme dat gebaseerd is op het begrijpen van het natuurlijke evenwicht tussen alle dingen. Het gaat om de eenvoudige vaststelling van dingen in de natuur die verschillend zijn, maar toch in harmonie. Denk bijvoorbeeld aan duisternis versus helderheid en mannelijkheid versus vrouwelijkheid. Geen van beide zijn goed of slecht, en ook niet minder of meer belangrijk. Beide vullen mekaar aan, ze zijn complementair. Samen zijn ze sterker!

Samen zijn ook wij sterker. Innerlijke harmonie, positieve ingesteldheid, bereidheid tot samenwerking: dat is de “spirit” van Tai Chi.