De 6 adviezen voor een betere gezondheid van Dr. Paul Lam: #2

By 19 Juni 2024Tai Chi

Advies nr 2: R for Responsibility

Verantwoordelijkheid kunnen we soms als beklemmend of bedreigend ervaren, maar in feite is het een voorrecht om verantwoordelijk te mogen zijn voor onszelf, onze gevoelens en onze reacties.

Stel: iemand zegt iets vervelends tegen ons of we ervaren dat toch zo. We kunnen snel reageren en iets boos terugzeggen. We kunnen echter er ook voor kiezen om even te wachten met onze reactie, even afstand te nemen, onszelf te kalmeren en ons afvragen waarom die persoon zich zo gedraagt en dan pas beslissen wat het beste antwoord is.

We zijn zelf verantwoordelijk voor de manier waarop we onze reacties tonen.

Door Tai Chi te beoefenen, wordt onze geest rustiger, meer sereen, kalm en helder.

Zelfs al zijn we op dat moment toch boos op die persoon, in die serene toestand zijn we beter in de gelegenheid om kalm te reageren en de situatie op te lossen.

En zelfs al lukt het niet om die situatie uit te klaren, dan zijn we beter in staat om los te laten en zullen we ons beter en gelukkiger voelen. We hebben immers onszelf in de hand, we gebruiken onze zelfbeheersing.

Verantwoordelijk zijn betekent ook zorg dragen voor onszelf, ons lichaam en onze geest en dit kunnen we doen door bijvoorbeeld regelmatig Tai Chi te oefenen. Dr. Lam bijvoorbeeld beschouwt het in feite als een geluk dat zijn artritis er hem aan herinnert dat hij voldoende moet oefenen. Tai Chi helpt ons meer verantwoordelijk te zijn: we zijn verantwoordelijk voor ons eigen oefenen en onze vooruitgang. We hoeven daarom niet alles perfect uit te voeren, maar als we onszelf willen verbeteren, is het onze eigen verantwoordelijkheid om regelmatig te oefenen, om goed te luisteren, om geconcentreerd te observeren en mee te werken. Op die manier zullen we meer plezier aan onze Tai Chi beleven en zullen we ook betere resultaten bekomen.