De 6 adviezen voor een betere gezondheid van Dr. Paul Lam: #1

By 19 Juni 2024Tai Chi

Advies nr 1: P for Positive

Als we fysieke en/of mentale problemen hebben, is het belangrijk te zoeken naar hoe we onze gezondheid kunnen verbeteren.

Positief ingesteld zijn is een krachtig hulpmiddel om ons goed te voelen.

Hierover bestaan talloze psychologische studies. Al deze kennis over de menselijke geest en ons gedrag komt overeen met wat we nastreven bij het beoefenen van Tai Chi. Daarom is Tai Chi zo fascinerend: het kan ons helpen om onszelf te ontwikkelen.

Het eerste recept voor een gezond leven is positief ingesteld zijn. Dit is zó belangrijk, want een optimistische houding doet onze kansen op succes bij allerlei uitdagingen gevoelig stijgen. Negatieve gevoelens en overbezorgdheid hebben een slechte invloed op onze gezondheid en op onze relaties. Alhoewel onze menselijke natuur in feite neigt tot een negatieve instelling, kunnen we leren positief te zijn. Negatieve gedachten zijn niet altijd te vermijden, maar we kunnen moeilijkheden beter aan als we het positieve belangrijker maken in ons leven. In alles en iedereen kunnen we een hoop negatieve kenmerken ontdekken, maar als we ons focussen op de aangename eigenschappen van een persoon, een plaats, een taak, een gebeurtenis…dan voelen we ons beter: onze relaties, prestaties, reacties en uiteindelijk ook onze gezondheid worden beter.

Een goed voorbeeld is een etentje in een restaurant. In plaats van ons bijvoorbeeld te ergeren aan een onvriendelijke kelner of een lauwe koffie, kunnen we ons beter concentreren op de fijne dingen: waren we bijvoorbeeld in aangenaam gezelschap of wat van het eten heeft goed gesmaakt? Dit voorbeeld kunnen we vergelijken met een Tai Chi sessie. We zullen meer deugd hebben van onze Tai Chi als we niet zo kritisch denken over alles wat we nog niet goed of verkeerd doen, maar ons wel focussen op wat we al wel kunnen.

En ook onze houding zegt veel over onze mentale toestand. Als we ons wat negatief voelen of ontevreden over iets, hebben we de neiging om ineen te krimpen. De houding van het lichaam bij het oefenen van Tai Chi verhelpt dit gedrag. We staan mooi rechtop, kijken vooruit, openen zachtjes onze gewrichten en concentreren ons op de bewegingen. Dan voelen we ons zeker al een heel stuk positiever.

Tai Chi beoefenen is zó goed om te leren positief te zijn.