Monthly Archives

November 2021

Tai Chi 1 december 2020

By | Tai Chi
Bron: studioneemjetijd (aangepaste versie)

Tai Chi 1 december 2020

Al een heel aantal jaren nam ik s‘morgens na het opstaan een half uur tijd voor mezelf. Ik deed dan yoga aangevuld met andere oefeningen die gewoon lekker waren en goed voelde voor mijn lichaam. Het ging er niet altijd even zachtzinnig aan toe. Ik vraag veel van mezelf, ben fanatiek, houd van tempo maken, ben nogal ongeduldig en ga gemakkelijk over mijn grenzen.
Een jaar of vijf geleden begon een lesgever met Tai Chi voor ouderen.
Ik gaf me op, kende het niet maar ik was wel benieuwd naar deze vorm van bewegen.
Aanvankelijk vond ik de tai chi wat soft en de bewegingen waren voor mijn doen wat traag. Ik kwam er echter al vlug achter dat het hierbij om zachtheid gaat, langzaam met aandacht bewegen en ervaren wat dit met je lichaam doet. Alles met een innerlijke glimlach en vooral genieten van het uurtje voor jezelf.

Gaandeweg leer ik om echt te voelen wat er in mijn lichaam gebeurt. Staan met losse knieën maakt dat ik steviger sta.
Rechtop, kruin naar de blauwe hemel zorgt ervoor dat ik minder in mijn rug hang, en niet meer op één been ga staan. Van kinds af aan had ik al een slechte houding. Ik hoor mijn moeder nog zeggen. “buik inhouden en borst vooruit” dat probeerde ik dan gehoorzaam te doen maar dat hielp niets. Toen moest ik op ballet om mijn houding te verbeteren. Ik vond ballet niet zo leuk en het hielp ook niet echt voor mijn houding. Het moest dus zijn: bekken kantelen en zink in het staartbeen, schouders loslaten en kruin uitstrekken. Dat wist mijn moeder natuurlijk niet.

 

Na vijf jaar tai chi heb ik een betere lichaamshouding een betere lichaamsbeleving en ben ik redelijk tevreden over mijn balans..
De rugpijn, die ik vroeger vaak had, is verdwenen. Ik heb ook praktisch nooit meer spierpijn als ik stevig in de tuin heb gewerkt of op een andere manier mijn spieren intensief heb gebruikt.

Dit komt echter niet alleen door een keer in de week een uurtje les. Daar doe ik inspiratie op, leer mijn lichaam voelen en ervan genieten, heb ik geleerd dat langzaam bewegen prettiger is dan tempo maken. Body en mind zijn in verbinding.
Maar het allerbelangrijkste is voor mij THUIS OEFENEN zoveel mogelijk liefst iedere dag.
Vaak moet ik mezelf pushen om te beginnen, maar eenmaal bezig vergeet ik de dagelijkse dingetjes en soms raak ik in een flow. Heerlijk voel ik me dan na een half uur. Ik ben weer helemaal compleet. Omdat ik dit nu al zo’n tijd doe voel ik me niet fijn als ik een dag oversla. Ik mis dan de endorfine (geluk hormoon)

Aanbeveling: Oefen zoveel mogelijk zelf thuis. Begin met twee of drie keer per week zo veel mogelijk op dezelfde dag en tijdstip.
Doe oefeningen waar jij je goed bij voelt, waar jouw lichaam op dat moment om vraagt of die wij tevoren in de les gedaan hebben.
Als je een (pas)spiegel gebruikt kun je jezelf corrigeren.
Ik zet tai chi muziek op via You Tube, dan weet ik zeker dat ik het tempo volg en niet te snel beweeg en minder door mijn hoofd afgeleid wordt.
Vaak hoor ik de stem van de lesgever dan in mijn hoofd aanwijzingen geven.
Tai Chi is nu voor mij onmisbaar.

 

Erna van den Boom

Tai Chi voor artritis-programma

By | Tai Chi
Bron: Rust in Beweging

Tai Chi voor artritis-programma.

In de loop der jaren heeft Tai Chi voor reuma en artrose zijn positief effect op de gezondheid en het welbevinden van vele mensen ruimschoots bewezen.

Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Tai Chi ondersteunend werkt voor mensen die kampen met reuma, artrose, CVS, fibromyalgie, ADHD, ziekte van Parkinson maar ook slapeloosheid en depressie. In veel landen wordt Tai Chi volledig door het ziekenfonds terugbetaald omwille van zijn bijdrage aan de valpreventie voor senioren.

Een op vier Vlamingen heeft last van reuma of artrose, zo bleek in 2008 uit een onderzoek van vrouwenvereniging Viva-SVV. Experts zijn het erover eens dat zachte beweging de kwalijke effecten van deze aandoeningen zoveel mogelijk indijkt.
Tai Chi voor Reuma en Artrose is een programma dat speciaal voor mensen met reuma en artrose ontwikkeld werd door Dr Paul Lam, een Australische huisarts. Verenigingen van reumapatiënten van over heel de wereld ondersteunen het programma.

 

De vorm is erop gericht om het ongemak te verlichten dat gepaard gaat met diverse reumatische aandoeningen.

Tevens verbetert deze Tai Chi vorm de algehele gezondheid.
Het team van Dr. Lam heeft samengewerkt met experts uit de medische wereld om een eenvoudig, veilig en effectief programma samen te stellen.

Het programma is gebaseerd op de Sun stijl. Het is zeer effectief voor mensen met reuma, artrose en andere gewrichtsklachten, maar ook mensen zonder deze klachten zijn gebaat bij deze rustige vorm met veel aandacht voor interne beweging.

 

Een Koreaanse studie uit 2003 heeft uitgewezen dat het Tai Chi voor Reuma en Artrose-programma effectief en veilig is in de aanpak van reuma en artrose. Een andere studie toont merkbare verbeteringen door het regelmatig uitvoeren van het Tai Chi voor Reuma en Artrose-programma bij mensen met knie- en heupartrose.

Beweging, zonder overbelasting,  is belangrijk bij elke aanpak van reuma en artrose. De meeste medische experts zijn het erover eens dat die beweging zich best richt op drie factoren: lenigheid, spierkracht en algemene fitheid.
•Lenigheidsoefeningen kunnen pijn en verstijving verminderen, zodat bewegen gemakkelijker wordt.
•Spierversterkende oefeningen zijn belangrijk voor een extra ondersteuning en bescherming van de gewrichten. Sterkere spieren betekent minder pijn.
•Fitheid en uithoudingsvermogen zijn belangrijk voor de algehele gezondheid en het goed functioneren van hart, longen en spieren.

Tai Chi verbetert bovendien de lichaamshouding, brengt lichaam en geest in harmonie en versoepelt de stroom van Qi (de levensenergie die alle lichaamsfuncties regelt en bepalend is voor de gezondheid en de vitaliteit).  Belangrijk is ook dat Tai Chi een erg leuke groepsactiviteit is.